Nieuws

27-03-2023: Verzuurde relatie met coach doet clubicoon Xavier Penneman en heel wat ploegmaats vertrekken bij Basket Landen: “Het bestuur had geen oor naar onze verzuchtingen.

Xavier Penneman had gedacht zijn carrière in schoonheid te kunnen afsluiten bij Landen, maar verhuist nu toch naar Jupille. — © Guy Meurs

Het seizoen 2022-2023 van Basket Landen zal de geschiedenisboeken ingaan als een jaar van vele verliezen, van talloze geblesseerden vooraf en tijdens het seizoen, maar ook van veel spelers die definitief de stal verlaten. Onder wie ook de boegbeelden Xavier en Rémi Penneman.

Wie kent ze niet, de gebroeders Penneman? Topscorer Xavier – de politieman met het peperkoeken hart – trekt met broer Rémi naar Jupille. Carmelo Bongiorno en Guillaume Amaury volgen in hun zog. “Dit seizoen verliep erg slecht”, vertelt Xavier Penneman. “Een groot deel van de spelersgroep wilde een coachwissel naar volgend seizoen toe, want onder Massot lopen de sportieve zaken bijzonder stroef. De relatie is wat verzuurd geraakt. Het bestuur wil echter gewoon verder met de coach en had geen oor naar onze verzuchtingen. Het wilde van geen wijken weten inzake de keuze van de hoofdcoach, dus zat er voor veel spelers niets anders op dan andere oorden op te zoeken. Heel erg jammer, maar de situatie is voor ons hopeloos en bijzonder ernstig.”

“Ik speel al zes seizoenen voor de club en had gehoopt hier mijn carrière in schoonheid te kunnen afsluiten, want ik ben inmiddels al 35. Loopt dat even anders dan gedacht”, werpt Xavier Penneman gelaten op. “In de plaats werd het uitkijken naar een andere club. Jupille moet voor mij dan maar het eindstation worden. Dat zij de meeste thuiswedstrijden op vrijdagavond afwerken, is handig omdat ik in shiften werk bij de federale politie. Op zaterdag ligt dat doorgaans iets moeilijker voor mij.”

Na het vertrek van Marius Huynen midden dit seizoen (verhuis naar het buitenland) en de langdurige onbeschikbaarheid door blessure van Marc Jacquot, betekent dit dat Landen er volgend seizoen helemaal anders zal uitzien. Sportief manager Sven Manghelinckx laat weten dat voor volgend seizoen alvast Sebo Lussadissu (Villers, shooting guard), Stephan Kpako (Dison, shooting guard), Arnaud Bondue (Borgworm, power forward) en Valentin Weiler (Aarlen, point guard) werden aangetrokken en dat er nog een center op komst is.

19-03-2023: Landen vecht voor het behoud in tweede landelijke. Nieuwe ploeg staat op papier.

Momenteel is het nog niet duidelijk in welke reeks Landen volgend seizoen zal uitkomen. De ploeg knokt voor het behoud in tweede landelijke, maar een gemakkelijke opdracht wordt dat allerminst. Een degradatie naar eerste provinciale behoort tot de mogelijkheden. Dat weerhoudt de clubleiding niet om de nieuwe ploeg klaar te stomen.

Sven Manghelinckx moet de komende dagen enkel nog op zoek gaan naar een centerspeler. © MGD

Landen heeft er geen te best weekend opzitten. De ploeg verloor kansloos met 99-66 op Zuiderkempen. Momenteel staan de Landenaren op de voorlaatste plaats in de play-downs, maar men heeft wel één wedstrijd minder gespeeld dan de meeste concurrenten. Het behoud verzekeren is geen utopie. Gezien het groot aantal degradanten (reeksen worden genormaliseerd na corona), moet men de komende weken zeker nog voorbij Bree, Kontich en Borgerhout zien te geraken. Zaterdag speelt men in dat opzicht een belangrijk duel in Bree. Sportief manager Sven Manghelinckx houdt beide voeten op de grond. “We weten dat het moeilijk zal worden om in tweede landelijke te blijven. Indien we in de eerste ronde één wedstrijd meer hadden gewonnen, zaten we nu in de play-ups. Door het gekke systeem, waarbij niet alle resultaten van die eerste ronde in rekening worden gebracht, verloren we drie winstmatchen. Momenteel ziet het er sterk naar uit dat enkel de top drie van die play-downs in tweede landelijke zal blijven.”

Vertrekkers

Stilstaan is achteruitgaan. Dat beseft men ook in Landen. De voorbije weken heeft het clubbestuur dan ook de nodige stappen ondernomen om een competitieve ploeg op de been te brengen naar volgend seizoen toe. Sven Manghelinckx geeft een stand van zaken. “De ploeg voor volgend seizoen zal er toch wel enigszins anders uitzien. Om verschillende redenen zullen we na deze campagne afscheid nemen van Xavier en Remy Penneman, Carmelo Bongiorno en Amaury Guillaume. Marius Huynen heeft in de loop van deze competitie al afscheid genomen van de club. Hij verhuisde immers naar het buitenland.”

Nieuwkomers

Tegenover de vijf vertrekkers staat de komst van een aantal nieuwe gezichten. Sven Manghelinckx overloopt de transfers. “Sebo Lussadissu is een shooting guard die momenteel nog uitkomt bij Villers. Ook Stéphane Kpako is een shooting guard. Hij komt over van Dison. Arnaud Bondue is een powerforward die we weghaalden bij Waremme. Spelerverdeler Valentin Weiler is de laatste transfer. Hij zal Aarlen verlaten. We zijn enkel nog op zoek naar een centerspeler.

Ik kan verder nog meegeven dat de technische leiding in handen zal blijven van Dimitri Massot en Alexander Guery.”

26-02-2023: Bram Van Cauwenbergh ziet Landen belangrijke zege behalen in strijd om het behoud: “De winst tegen Bree was ruimschoots verdiend”

Bram Van Cauwenbergh is niet meteen fan van het nieuwe competitieformat. © Guy Meurs

Landen behaalde dit weekend een 78-68-overwinning tegen Bree. Daarmee pakte de ploeg drie zeer belangrijke punten in de strijd om het behoud. Door het nieuwe systeem in landelijke zullen er dit seizoen immers minstens vier ploeg degraderen. In Landen heeft men momenteel het lot nog altijd in eigen handen.

Winnen tegen Bree was een kleine must. De spelersgroep heeft haar plicht met verve vervuld. Bram Van Cauwenberg bevestigt. “Deze overwinning was meer dan welkom. Het was een mooie en belangrijke zege. De winst tegen Bree was ruimschoots verdiend. We kenden meteen een goede start en konden enkele puntjes voorsprong nemen. Het was nooit voldoende om met een veilig gevoel op het terrein te staan, maar we konden de Limburgers steeds verplichten om te achtervolgen. Soms kwamen ze terug in de match, maar op het einde konden we toch definitief het verschil maken.”

“Wat de doorslag heeft gegeven? Ilias Temsamani speelde een sterke match (Temsamani lukte inderdaad negentien punten, red.). Met zijn sterke drive deed hij de bezoekende defensie pijn. Iedereen pakte ook zijn puntjes mee op de vrijworplijn. Het zorgde allemaal mee voor een zege met tien punten verschil.”

Ups en downs

Hoe heeft Bram Van Cauwenbergh het seizoen tot nu beleefd? “Het is een seizoen met hoogten en laagten geweest. Onze competitiestart was geweldig. Nadien kenden we een betere periode en konden we thuis een goede reeks neerzetten. Op verplaatsing liep het evenwel moeizamer. Op het einde van de eerste ronde was het weer wat minder. Hopelijk kunnen we na de winst tegen Bree de positieve lijn langer doortrekken, want de strijd om het behoud belooft intens te worden. We kunnen elke zege gebruiken.”

Format

Doordat er vorig seizoen in eerste landelijke geen degradanten waren, moest het competitieformat hertekend worden. Bram Van Cauwenbergh is niet meteen een grote fan. “Ik vind het jammer dat de gewonnen punten in de matchen tegen de top vier in de eerste ronde niet werden meegeteld. Wij versloegen Tongeren en Hades, maar die overwinningen leverden ons uiteindelijk niets op. In de tweede ronde moeten we nu kampen om het behoud. Er zitten enkele verre verplaatsingen in de nieuwe reeksindeling, maar dat ben ik wel gewoon.”

26-02-2023: Landen duwt Bree dieper in de put in duel dat tweede landelijke onwaardig is.

Issiyo-Lilingo stopt een Breese aanval af. — © Patrick Smets

Landen  78 Bree 68 Mannen 2de landelijke B play-downs 

Landen heeft in tweede landelijke Bree dieper in de put geduwd. Na een dramatische eerste helft van beide ploegen, herpakte Bree zich vooral in defence. Tot 67-66 was alles nog mogelijk, maar Van Cauwenbergh dirigeerde Landen in de laatste drie minuten naar winst.

Landen begint play-downs zonder vertrokken Rémi Penneman: “In plaats van met een verhakkelde ploeg te blijven aanmodderen, heb ik de vlucht vooruit genomen”

David Wellens bleef wel op post in Landen. “Dit seizoen is allesbehalve vlekkeloos verlopen, maar we mogen coach Dimitri Massot, voor wie het toch even zoeken bleek, niet zomaar laten vallen.” — © Guy Meurs

Met de komst van Bree komend weekend maakt Landen zich op voor de eerste wedstrijd van de play-downs. David Wellens heeft er goede hoop op dat de Haspengouwers zich na een moeilijk en bewogen jaar toch gaan redden.

“Dit seizoen is allesbehalve vlekkeloos verlopen, maar we mogen coach Dimitri Massot, voor wie het bij Landen toch even zoeken bleek, niet zomaar laten vallen”, zegt Wellens. “Laten we wat geduld oefenen. We hadden in het begin van het seizoen ook gewoon af te rekenen met geweldig veel pech en dat heeft onze plannen toch een beetje doorkruist. Bovendien is het met een nieuwe coach aan het roer sowieso altijd een beetje opnieuw zoeken naar automatismen, je speelt tenslotte toch vanuit een andere speltechnische benadering. Dat we nu de play-downs spelen, hebben we in de eerste plaats te wijten aan die vele blessures waarmee we dit seizoen af te rekenen hadden. We konden nooit ons volledig rendement halen.”

Al die nederlagen hadden helaas ook wel hun gevolgen. Wellens bleef op post – “Ik heb er nooit aan gedacht om andere oorden om te zoeken en steun de trainer nog altijd volledig” -, maar een bepalende figuur als Rémi Penneman verliet Landen intussen wel en gaat aan de slag in Jupille. “Ik had het een beetje gezien in Landen”, vertelt Penneman. “Het liep niet zoals verwacht, er was flink veel onenigheid, en in plaats van met een verhakkelde ploeg te blijven aanmodderen, heb ik de vlucht vooruit genomen en elders mijn heil gezocht. Ik kon het echt niet langer aanzien. Vermoedelijk zal ook mijn broer Xavier nog volgen. Of het een leegloop wordt? Elke speler moet individueel uitmaken waar hij thuishoort. Maar voor mij was het een uitgemaakte zaak dat ik elders aan de slag wou. Ik wens Landen het beste.”

Jeugdploeg trainen

Wellens bleef dus wel aan de slag in Landen en traint er sinds januari zelfs de U16. “De voorbije jaren trainde ik andere jeugdreeksen en zijn we verschillende keren kampioen gespeeld. Zoiets geeft mentaal vleugels. Dat is trouwens ook hoe we de play-downs moeten aanvatten: met een positieve mindset. Dan is er veel mogelijk.”

07-02-2023: Guillaume Amaury is met Landen veroordeeld tot barrages: “We hebben een te sterke ploeg om zomaar te zakken”.

Guillaume Amaury weet nog niet of ook hij volgend jaar bij Landen actief blijft. “Het is voor mij telkens een verre verplaatsing vanuit Welkenraedt en dat begint toch te wegen.” — © Guy Meurs

Ondanks de 71-82-zege in Beringen is Landen met een zesde plaats op acht ploegen sowieso toch al veroordeeld tot de barrages om niet te degraderen. “Toch hebben we een te sterke ploeg om zomaar te zakken”, vindt Guillaume Amaury.

“We hadden in het begin van het seizoen met veel blessureleed af te rekenen en dat heeft ons seizoen al bij al toch een beetje gehypothekeerd”, zegt Amaury. “Onze ambitie om top drie te spelen hebben we daardoor van meetaf aan moeten bijstellen. Dimitri Massot, onze nieuwe coach dit seizoen, heeft alleszins geen vrij spel gehad om er een constante lijn in te krijgen.”

Vorig weekend ging Landen wel nog winnen in Beringen. “Het was pas in het slotkwart dat we het laken naar ons toetrokken en een tienpuntenkloof wisten te slaan. We hadden het knap lastig, maar zijn er uiteindelijk toch in geslaagd de zege te pakken. Dat heet dan mentaal sterk zijn, zeker. In zulke situaties is dit Landen op zijn best.”

Amaury weet nog niet of hij volgend jaar ook bij Landen actief blijft. “Het is voor mij telkens een verre verplaatsing vanuit Welkenraedt en dat begint toch te wegen. Het zou fijn zijn om iets dichter bij huis op het parket te kunnen staan. We zien nog wel waar ik volgend jaar speel.”

Nieuw-Zeeland

Wat Amaury wel al weet, is dat Landen het op het einde van zijn seizoen zonder hem zal moeten zien te rooien. Samen met zijn vriendin heeft hij een lange trip naar Nieuw-Zeeland geboekt. “Nieuw-Zeeland heeft een wondermooie natuur en ook de temperaturen zijn er draaglijk. Bovendien is het ook een schitterend wijnland. Wees maar zeker dat we versteld zullen staan van de pracht en schoonheid van het land. Het wordt een ervaring die we ons de rest van ons leven gaan onthouden.”

Begin met Chatten!
Hulp nodig?
Hallo, hoe kunnen we je van dienst zijn?