Nieuws

Bram Van Cauwenbergh ontbolstert bij Landen ondanks gemiste start: “Ik keerde terug naar de roots”

Nieuwkomer Landen moet de weg nog zoeken in tweede landelijke. Nadat op de eerste speeldag werd verloren in Tienen, moest men dit weekend thuis de zege laten aan Hasselt.
Het werd 72-84. Het is nu even afwachten hoe de competitie verder zal verlopen.

Sportief loopt het nog niet zoals men het zou willen, maar in Landen ziet men zeker ook positieve punten.
Bram Van Cauwenbergh (18) is zo een lichtpunt.
De tiener werpt zich op tot een van de spelbepalende figuren in het team. “Tot mijn twaalfde was ik actief bij de jeugdploegen van Landen.
De ploeg speelde echter in de lagere provinciale reeksen.
Hades trok aan mijn mouw en daar kreeg ik de mogelijkheid om op landelijk niveau te acteren.
Dit jaar keerde ik terug naar de roots. Landen is intussen ook gepromoveerd en bovendien komt het me makkelijker uit met de studies.
Ik studeer in Leuven voor industrieel ingenieur.
Vanuit Landen heb ik makkelijke treinverbindingen.
Mijn vader en oudere broer hebben overigens ook een verleden bij de club.”

Positie?

Bram Van Cauwenbergh heeft weinig te zoeken onder de borden.
Ik kom inderdaad het best tot mijn recht op de spelverdeling of de vleugel. Vroeger speelde men mij vaker uit op die laatste positie, maar ik merk dat ik meer en meer evolueer naar de rol van playmaker.
Dat heeft uiteraard met mijn lengte te maken.
De coach vertelde me dat hij zich in mij herkent.
Dat is een mooi compliment.
Ik zag Sven Manghelinckx als kind spelen bij de eerste ploeg.
Om het evenaren zal ik wel aan mijn shot moeten werken (Sven Manghelinckx laat weten dat hij als tiener nauwelijks een shot had.
Dat kwam pas in zijn Aarschotse periode).”

Duidelijk doelen

Hoewel het nog wachten is op die eerste overwinning, heeft Bram Van Cauwenbergh toch duidelijke doelen.
“We moeten in staat zijn om een rustig seizoen af te werken.
Die kwaliteit hebben we.
Ik heb me wel wat moeten aanpassen aan het Landense spel.
Bij Hades was dat vooral gericht op de shotters.
Nu mag ik mijn drive uitspelen.
In feite maakt het niet zo gigantisch veel uit hoe er gespeeld wordt, als dat maar met groot strijdershart gebeurt.
De wil om te winnen is in Landen alvast aanwezig.”

07-10-2020: Xavier Penneman staat met Landen voor eerste thuismatch: “We willen de verrassing worden”

Op de eerste speeldag van de nieuwe competitie moest Landen nog het onderspit delven tegen de buren uit Tienen. Zaterdag staat de eerste thuiswedstrijd in tweede landelijke op het programma. Hasselt komt over de vloer. De Limburgers begonnen aan het seizoen met een vlotte zege tegen Lier. In Landen is men dus gewaarschuwd.

Als nieuwkomer op het landelijk niveau houdt men in Landen het best de voeten op de grond. Xavier Penneman – op de eerste speeldag tegen Tienen topschutter met 25 punten – beseft dat er geen wonderen bestaan. “Toevalligheden bestaan niet in het basketbal op dit niveau. Je mag een beetje dromen, maar niet te veel. Dat neemt niet weg dat we geen ambitie mogen tonen. We willen de verrassing van deze competitie worden. Daarvoor hebben we zeker genoeg kwaliteit in huis. We moeten gewoon de punten pakken, waar we kunnen. Dat mag dit weekend al beginnen tegen Hasselt.”

Een ancien

Xavier Penneman verdedigt al vier seizoenen de kleuren van Landen. “Ik woon in Hannuit. Toen ik in Landen tekende, had ik nood aan een nieuwe uitdaging. Die heb ik hier gevonden. Coach Sven Manghelinckx kende ik al van vroeger. Van aanpassingsproblemen is nooit sprake geweest. In Landen kwam ik bij een heel familiaal team terecht. Als ik er nu over nadenk, had ik al veel vroeger naar de club moeten komen. Drie seizoenen heb ik in eerste provinciale gespeeld. Je zag de ploeg steeds groeien. Het is dan ook geen toeval dat we de promotie naar tweede landelijke konden afdwingen. Vorig seizoen had ik vaak werkverplichtingen in het weekend, waardoor ik niet altijd present kon zijn. Op dat vlak loopt het nu beter. Ik zet mij in om alle matchen te kunnen meespelen.”

Twee werelden

Als geen ander kan Xavier Penneman het verschil tussen het Vlaamse en het Waalse basketbal inschatten. “Het zijn twee andere werelden. Het gaat daarbij niet over goed of slecht, maar er zijn wel degelijke verschillen. In Vlaanderen wordt er zeer fysiek gespeeld. Over de taalgrens komt de techniek van een speler vaak meer aan bod. Ik merk dat Vlaamse ploegen meestal goed georganiseerd zijn. Spelers worden er in de watten gelegd.”

23-09-2020: Landen keert terug naar het landelijke basketbal

Na bijna tien jaar in provinciale mag Landen zich opnieuw opmaken voor basketbal op landelijk niveau. Een echte titelviering zat er op het einde van vorig seizoen niet in, maar de motivatie is er niet minder om. Hoewel men het voorbije seizoen sterk presteerde, blijft men met de voeten op de grond.

Op 3 oktober begint Landen aan het nieuwe avontuur met een verplaatsing naar de buren uit Tienen. Coach Sven Manghelinckx kan teren op de fundamenten van vorig seizoen. “Bram Van Cauwenbergh keert terug naar de oude stal. Als spelverdeler was hij vorig jaar bij Hades aan de slag. Remy Penneman is de broer van Xavier die al bij ons speelt. De forward kent eveneens het huis. Stijn Stichelmans is een echte nieuwkomer. Hij komt over van Ninove. Zijn komst oogt misschien merkwaardig, maar hij is recent naar Limburg verhuisd en kwam zichzelf aanbieden. Piet Robben is de enige die de A-kern verlaat. Hij heeft een zware job als revisor en verkoos om met de B-ploeg aan te treden. Regelmatig traint hij wel eens mee en in nood kan hij altijd invallen.”

Extra transfer

In feite kan Landen ook over een vierde ‘nieuwkomer’ beschikken. Sven Manghelinckx verduidelijkt. “Marius Huynen is opnieuw fit. Acht maanden lang heeft hij niet gespeeld omwille van liesproblemen. Voor hem kwam de coronabreak op een gunstig moment. Marius is een meerwaarde voor het team. Het onderbreken van de competitie is voor de ploeg wel pijnlijk geweest. We stonden op de eerste plaats en hadden uitzicht op de titel. Veel jongens hadden nog nooit een titelviering meegemaakt. Dat werd hen spijtig genoeg ontnomen.”

Vage verwachtingen

Wat verwacht Sven Manghelinckx van het nieuwe seizoen? “Ik hoop dat het niet opnieuw een verloren campagne wordt, maar vrees er enigszins voor. Ik kan begrijpen dat er wedstrijden afgelast zullen worden of uitgesteld. Bij de jeugd was dat vorig weekend al het geval. Ik denk dat de kalender raar in elkaar zal steken. Niet veel ploegen zullen op hetzelfde moment evenveel wedstrijden op de teller hebben staan. We hopen op een rustig seizoen. In het verleden hadden Vlaams-Brabantse ploegen die promoveerden naar landelijke, het niet makkelijk. Ik denk aan Opwijk, Tienen, Aarschot B en Vorst. Toch hopen we op een verlengd verblijf nu we weer in landelijke zijn. De opener in Tienen is alvast leuk.”

Lees het originele artikel hier.

12-10-2019: Heren A: LSV Basket Landen A – Stella Artois Leuven Bears C : 97-65

Vier op Vier

Ook onze senioren A wonnen afgelopen weekend hun wedstrijd tegen de Leuven Bears C met 97-65 ! En blijven zo met een 4 op 4 mee op kop in het klassement van 1ste provinciale Vlaams-Brabant.
Super seven Melo ontbond zijn duivels met 32 punten.
Het mindere nieuws was het uitvallen van kapitein Ayrton Van Ceulebroeck met een enkelblessure !
Er volgt nu een tweeluik tegen 2 andere koplopers uit het klassement, Black Devils Vorst & Grimbergen.
Uit deze matchen zal blijken of onze jongens gaan mee doen om dit kampioenschap spannend te maken want beide ploegen staan al met 1 verliesmatch en Landen is op dit moment misschien wel de te kloppen ploeg in deze reeks !
We kijken er alvast naar uit en we hopen U toch ook… ?
Tot zover deze update! Tot later …

BEKER VAN VLAAMS-BRABANT

BEKERWEDSTRIJDEN 2019/2020

 

Data Uur Thuisploeg Bezoekers uitslag
05/10 16.00 Clem Scherpenheuvel B LSV Basket Landen A
14/09 14.30 BC Grimbergen U 12 G
02/11 10.30 BC Grimbergen U 16
02/11 11.00 U 12 G Jets Zaventem
02/11 15.00 U 18 Clem Scherpenheuvel
03/11 13.00 2B Safe Tienen U 14 G
07/12 14.00 U 16 BC Grimbergen
14/12 11.00 U 12 G G.S. Aarschot
22/12 11.00 Boortmeerbeek U 18
22/12 14.00 Machelen-Diegem U 14 G