Covid-19

29-01-21: Nieuwe maatregelen voor de sport. Terug outdoor basketbal mogelijk tot 18 jaar, verstrenging voor -12 jarigen.

De regering besliste eerder deze week over enkele nieuwe maatregelen in de sport. Die maatregelen werden nu bevestigd in het Ministerieel Besluit en gaan van start op 1 februari. Voor -12 jarigen zijn er enkele verstrengingen, voor jongeren tot en met 18 jaar zijn er voor het eerst sinds lang versoepelingen. Zij mogen terug outdoor sporten in georganiseerd verband in groepen van maximaal 10 personen. Kleedkamers, douches en sportkantines blijven nog gesloten.

Verstrenging voor -12 jarigen.

Naar aanleiding van de stijgende besmettingen bij jonge kinderen, besliste Basketbal Vlaanderen al eerder om de competitie voor U12 en jonger tijdelijk stop te zetten. Met de nieuwe maatregelen wordt het echter nog wat strenger voor -12 jarigen.

Voor kinderen tot 13 jaar (°2008) gelden volgende regels:

  • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • Kinderen moeten voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.
  • Meerdere teams laten trainen in een sporthal met meerdere terreinen is toegelaten op voorwaarde dat de teams (bubbels) niet met elkaar in contact komen en niet gemengd worden.

Sportkampen voor kinderen tot en met 12 jaar in de week van de Krokusvakantie (van 13/2/2021 tot 21/2/2021) kunnen dan weer wel in grotere groepen tot maximum 25 personen. Overnachtingen zijn uiteraard niet mogelijk.

Versoepeling voor jongeren t.e.m. 18 jaar.

Voor jongeren vanaf 13 jaar tot en met 18 jaar komen er voor het eerst sinds lang versoepelingen waardoor outdoor trainen in kleine groepen terug mogelijk wordt.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002) gelden volgende regels:

  • Indoor sporten is niet toegestaan
  • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
  • Je kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar blijven de regels ongewijzigd: outdoor trainen of outdoor sportlessen mag met maximum vier personen en mét 1,5m afstand. Contact is dus niet toegelaten.

Lokaal kunnen steeds strengere maatregelen gelden.
Die kan je checken via de website van je provincie of gemeente.

23-01-2021: Buitenschoolse activiteiten -13-jarigen tijdelijk opgeschort.

Eerder deze week werden ten gevolge van enkele uitbraken van COVID-19 in Sint-Truiden scholen gesloten en werd beslist tot het opschorten van alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar, en dit tot aan de krokusvakantie.
Drie gemeenten uit Vlaams-Brabant grenzen aan Sint-Truiden, en het openbare leven is hier ook in belangrijke mate gericht op deze stad.

Na een uitgebreid overleg met de betrokken burgemeesters, medische experten van de eerstelijnszone, de Federale gezondheidsinspectie, Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano, heeft de gouverneur een besluit genomen om de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 13 jaar op te schorten in Landen, Geetbets en Zoutleeuw, en dit tot aan de krokusvakantie (dus tot en met vrijdag 12 februari). 
Er is geen reden tot paniek of verregaande maatregelen.

Voorzichtigheid is wel geboden, aangezien het moeilijk te voorspellen is hoe het virus – en zeker de nog minder bekende ‘Britse’ variant – zich in de komende dagen en weken zal gedragen.

Ondertussen blijft het belangrijk de bestaande maatregelen tegen het coronavirus na te leven: in het bijzonder de mondmaskerdracht, social distancing, handhygiëne, contacten vermijden, alleen winkelen en zeker ook verluchting.
Deze maatregelen zorgen ervoor dat we een barrière maken tussen het virus en de mensen en ze zijn nog steeds de beste bescherming tegen het coronavirus in het algemeen, ongeacht de variant. 

11-01-2021: “We gingen hoe dan ook niet verder”

LSV Basket Landen liet voor kerst al aan de bond weten dat de club zich zou weerhouden van de nieuwe competitieformule, op elk niveau.

Heropstarten leek de Landenaren hoe dan ook niet verantwoord.
Het nieuws over de stopzetting van de competitie sloeg dus niet in als een bom.

Coach Sven Manghelinckx:
“Hier in Landen ligt het aantal positieve corona-gevallen behoorlijk hoog.
Daarom vonden wij dat we onze verantwoordelijkheid moesten nemen en het dit seizoen beter voor bekeken houden.
Sport is de mooiste bijzaak in het leven, maar we moeten hier samen door.”

“In Wallonië hebben verscheidene clubs intussen het seizoen beëindigd omwille van het hardnekkige virus.
Wij hebben goede contacten met Hannuit en zij meldden ons dat ze evenmin het risico wilden lopen.
Uiteindelijk hebben we vergaderd en de raad van onze Waalse vrienden opgevolgd.
De mentale gezondheid is belangrijk, maar laat ons eerst het nodige doen.”
(Nieuwsblad)

18-12-2020: Update Covid-19

Beste leden, ouders, sympathisanten,

Onze club heeft na een moeilijke afweging beslist om na nieuwjaar niet te herstarten met de competitieformule die Basketbal Vlaanderen vooropstelt.

We stellen alles in het werk om de trainingen, op alle niveau’s en leeftijden, na Nieuwjaar te herstarten (vanaf 15/01/21).
Deze kleine bubbels op training vinden we nog werkbaar en verantwoord, maar wekelijks een andere tegenstrever bekampen is met het koppig Covid-beestje niet aangewezen. 

Er is ook grote onduidelijkheid naar het toelaten van supporters op wedstrijden.
Wat betekent dat ouders hun kinderen mogelijks niet zullen zien spelen. Buffets in sporthallen blijven terecht gesloten maar hebben een erg grote impact op de (financiële) werking van onze club.

Bovendien kunnen we niet waarborgen dat we vanuit het bestuur wekelijks paraat kunnen/zullen staan om wedstrijden te kunnen organiseren.

We moeten aan onze veiligheid en gezondheid denken, en zeker aan die van de meest kwetsbaren in onze samenleving.

Hou jullie veilig en tot binnenkort!

Het bestuur LSV Basket Landen

28-10-2020: Ook wedstrijden bij -12-jarigen worden tijdelijk stopgezet

Time-out in basketbal

We weten allemaal dat sport een ideale uitlaatklep is voor jongeren: Mentaal zijn we allemaal wat weerbaarder in deze barre tijden na een fysieke inspanning.
Sporten is en blijft gezond. 
De evolutie van de COVID-19 pandemie maakt dat de Vlaamse overheid terecht beslist heeft dat een indoorsport als basketbal momenteel niet kan tot nader orde.
Deze evolutie wordt permanent gemonitord.
Er is een engagement van alle instanties die betrokken zijn bij de besluitvorming om op geregelde tijdstippen te evalueren en bij gunstige evolutie de maatregelen bij te sturen, maar desnoods te verstrengen indien de cijfers de andere richting uitgaan.

Er zijn twee exceptieregels:

  • Specifieke maatregelen maken dat topsport in gecontroleerde omstandigheden kan.
    Topsport heeft eigen protocollen, welke gevalideerd zijn door de overheden
  • Sport voor jongeren U12 – geboortejaar 2008 en later – kan, zowel naar wedstrijden als naar trainingen toe.
    Ook de medische experten in de klankbordgroep ‘sport’ zijn hiervan overtuigd.

We kunnen er niet om heen dat de organisatie van de sport voor jongeren in handen is van volwassenen:
Ouders staan in voor het transport en de begeleiding van de jonge basketballers, gekwalificeerde én geëngageerde trainers nemen hun verantwoordelijkheid op.
Dit is geen evidentie en verdient ons grootste respect en waardering.

Wij stellen voorop dat trainingen primeren op wedstrijden van U12. 

In deze zin zetten we vanaf heden de wedstrijden van U12 en jonger stop.
in eerste fase tot en met 11 november e.k., zodat we in lijn zijn met de maatregelen in het onderwijs, in concreto de verlenging van de herfstvakantie.
Onze doelstelling is contacten tussen (sport)bubbels ook voor de jongere basketbalspelers te vermijden.
De verplaatsingen, het gegeven dat kleedkamers en douches én cafetaria’s gesloten zijn, nemen we ook mee in deze redenering, zonder uit het oog te verliezen dat gezondheid steeds primeert.

Een beslissing wanneer en in welke formules de jeugdcompetities later heropstarten, schuiven we vooruit.
Bij jeugd geldt het principe dat de spelbeleving en opleiding primeren.

Wat trainingen voor U12 en jongere leeftijden betreft, wijzen we er op dat er meer mogelijkheden zijn.
Men kan trainen in de bubbel, in gecontroleerde en veilige omstandigheden, met beperkte verplaatsingen en tijdsinvestering van ouders; en omkleden en douchen kan thuis.
Alle sporten vragen intussen om de sportinfrastructuren open te houden. We mogen niet uit het oog verliezen dat het spelplezier van de kinderen op het terrein écht wel belangrijk is.

We begrijpen en respecteren dat clubs ook de werking van basketbal op de lage doelen voorlopig hebben stopgezet.
Het is aan de clubbestuurders om in een open communicatie met de leden, zonder enige druk, te beslissen of de trainingen U12 en jonger kunnen doorgaan.

Als we nu even terugschakelen, zullen we op termijn winnen.
Sport wordt gekenmerkt door veerkracht en doorzettingsvermogen. 
Enkel samen kunnen we op iets langere termijn het COVD-19 virus overwinnen en winnen is nu ook net eigen aan sport.


Met vriendelijke en sportieve groeten
Koen Umans
Secretaris-generaal
Basketbal Vlaanderen

23-10-2020: Update Code oranje in basketbal – antwoorden op de meest gestelde vragen

Gaan de U8/U10/U12-competities dan door zonder publiek? Wie mag nog aanwezig zijn tijdens een wedstrijd? 

UPDATE 23/10: Bij wedstrijden mag maximaal 1 lid van het gezin de wedstrijd bijwonen.

(+ 12 Jaar) Mogen er nog passen gegeven worden op training? 

Ja, dat mag.
Wel mits het ontsmetten van de bal(len) voor én na de training.
Blijf ook zeker de minimumafstand van anderhalve meter bewaren tijdens het passen.
Hou daarnaast ook rekening met het maximum aantal toegelaten sporters op het terrein.
Er mag 1 speler per 30m² op het terrein staan, wat overeenkomt met max. 12 spelers op het basketbalterrein om veilig te zijn.

Wat is de definitie van een supporter? Is dit elke supporter of enkel +12 jarigen? 

UPDATE 23/10: Er mag max. 1 lid van het gezin de wedstrijd bijwonen. Het is momenteel onduidelijk of -12 jarigen hierin meegeteld worden of niet.

Antwoord 14/10:
Kinderen t.e.m. 12 jaar tellen niet mee in de ’12 supporters toegelaten’.
In onze regels spreken we dus eigenlijk over 12 supporters die ouder dan 12 jaar zijn.
Indien een club echter max. 12 personen mag/wil toelaten, maakt de leeftijd niet uit.

21-10-2020: Mondmasker nu ook verplicht voor coaches tijdens training & wedstrijden

(Basketbal Vlaanderen) De huidige omstandigheden dwingen ons om ook in het basketbal strengere maatregelen op te leggen.
Naar analogie met het onderwijs, verplichten we vanaf nu het dragen van een mondmasker voor alle coaches, ook tijdens de trainingen en wedstrijden.
De enige uitzondering hierop zijn de situaties waarbij de coach fysiek actief is op het terrein tijdens de training, bv. actief mee rebounden en passen tijdens drills & oefenvormen.

Ook tafelofficials worden verplicht om hun mondmasker op te houden, ook als er een plexischerm of voldoende afstand voorzien is.

“We willen bij deze een warme oproep doen aan alle coaches om hun eigen acties ook in vraag te stellen,” voegt secretaris generaal Koen Umans toe. “Hoewel we er van overtuigd zijn dat de overgrote meerderheid de regels wel goed opvolgt, horen we nog al te veel verhalen over coaches die training geven en coachen alsof er niks aan de hand is.
De realiteit is echter dat we zo goed als alle nauwe contacten moeten vermijden.
Die lijn moeten we dus ook doortrekken op training en op de wedstrijd.”

Code oranje zorgde er al voor dat er enkel contactloos mag getraind worden bij de leeftijdscategorieën vanaf 12 jaar.
Kinderen tot 12 jaar mogen gewoon verder trainen en wedstrijden spelen. De kleedkamers en douches – de voornaamste besmettingsplaats in de sportsector – zijn voor iedereen gesloten

Heel concreet voeren we nu de richtlijn in die ook in het onderwijs van toepassing is.
We zetten de regels rond het dragen van mondmaskers nog even op een rijtje.

MINIBASKETBAL (T.E.M. 12 JAAR):
  • Spelers in de leeftijdscategorieën t.e.m. U12 hoeven geen mondmasker te dragen.
  • Trainers, coaches, jeugdcoördinatoren dragen een mondmasker als 1,5m afstand niet kan gegarandeerd worden.
    Dit zal in 95% van de trainingen het geval zijn.
  • (Groot)ouders dragen een mondmasker bij het brengen en halen van hun kinderen en wanneer ze de sportzaal betreden.
VANAF 12 JAAR:
  • Iedereen draagt verplicht een mondmasker bij het betreden van de sportaccommodatie, ook als ze afstand kunnen houden.
  • Enkel op het terrein mogen spelers hun mondmasker afzetten.
    En vanaf dan moet er indoor te allen tijde 1,5 meter afstand houden.
  • Coaches, trainers, kinesisten, begeleiders etc. dragen verplicht een mondmasker binnenook als ze voldoende afstand houden.
  • Coaches, trainers, kinesisten, begeleiders etc. dragen verplicht een mondmasker buiten, tenzij ze voldoende afstand kunnen houden.
  • (Groot)ouders dragen een mondmasker bij het brengen en halen van hun kinderen en wanneer ze de sportaccommodatie betreden.
  • Tafelofficials dragen altijd hun mondmasker, ook als er voldoende afstand of een plexischerm voorzien is.

14-10-2020: Code oranje in basketbal. Antwoorden op de meest gestelde vragen

Maandag kwam het nieuws dat er code oranje werd uitgesproken in de sportwereld. Na deze beslissing kregen we heel wat vragen binnen, we proberen hieronder de meest gestelde vragen met het juiste antwoord op te lijsten. 

Concreet betekent code oranje dit dat indoor sporten, waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, tijdelijk contactloos worden voor iedereen boven 12 jaar. Uiteraard kunnen matchen hierdoor niet meer doorgaan. Trainen kan wel nog, al zal dat contactloos moeten gebeuren. 

Mogen er nog passen gegeven worden op training? 

Ja, dat mag. Wel mits het ontsmetten van de bal(len) voor én na de training. Blijf ook zeker de minimumafstand van anderhalve meter bewaren tijdens het passen. Hou daarnaast ook rekening met het maximum aantal toegelaten sporters op het terrein. Er mag 1 speler per 30m² op het terrein staan, wat overeenkomt met max. 12 spelers op het basketbalterrein om veilig te zijn. 

Mag er buiten wél met contact getraind worden? 

Ja, dat mag. Het tijdelijk contactloos trainen geldt voor de zaalsporten. Alle outdoor trainingen mogen dus in principe mét contact gebeuren, al vragen we om hier ook extra voorzichtigheid in te bouwen. Kleedkamers blijven natuurlijk toe en douchen doe je thuis. 

Mogen meisjes met overlapjaar M12 wel nog meedoen bij de M12? 

Ja, we laten het toe om deze meisjes bij de M12 te laten spelen. 

Vallen de Top Divisions onder topsport?

Top Division Men One en Top Division Men Two vallen niet onder topsport, deze competitie worden dus sowieso stilgelegd. In Top Division Women wordt de competitie twee weken uitgesteld. Daarna zal getracht worden om alles veilig op te starten, in lijn met de protocollen van de Pro Basketball League. 

Kon er niet gewoon beslist worden om de kleedkamers en de cafetaria’s te sluiten?

Het uitroepen van code Oranje was een beslissing van de overheid. Ook Basketbal Vlaanderen moet hier gewoon de regels volgen. We drongen aan op de maatregel ‘kleedkamers & cafetaria’s sluiten’, maar de situatie was te ernstig geworden. 

Gaan de U8/U10/U12-competities dan door zonder publiek? Wie mag nog aanwezig zijn tijdens een wedstrijd? 

Bij de U12 en jongere leeftijden zijn de regels rond het publiek niet gewijzigd. Hier mogen dus nog steeds max. 200 personen indoor aanwezig zijn. 

Is er cijfermateriaal die de beslissing om naar code oranje over te gaan, kan staven? 

17% van de seniorwedstrijden van afgelopen weekend konden niet gespeeld worden o.w.v. het coronavirus. Een 70-tal wedstrijden werden uitgesteld en een 15-tal forfaits moesten uitgesproken worden.

Wordt er coronaproof oefenstof voorzien of kijken de clubs hier zelf voor? 

Basketbal Vlaanderen kijkt om een voorbeeldtraining voor +12 jarigen uit te werken, die rekening houdt met de maatregelen die van kracht zijn. 

Wat is de definitie van een supporter? Is dit elke supporter of enkel +12 jarigen? 

Kinderen t.e.m. 12 jaar tellen niet mee in de ’12 supporters toegelaten’. In onze regels spreken we dus eigenlijk over 12 supporters die ouder dan 12 jaar zijn. Indien een club echter max. 12 personen mag/wil toelaten, maakt de leeftijd niet uit. 

Hoe zal het verdere verloop van de competitie er gaan uitzien?

Er wordt overleg opgestart met alle seniorreeksen. Op basis van dat overleg zal voor één van de vervolgformules gekozen worden. Bij jeugd gaan we zoveel mogelijk de ‘gewone’ planning/kalender verder volgen.

Mag ik op sportkamp?

Sportkampen mogen in code oranje voor de sportsector plaatsvinden mits ze voldoen aan de nodige veiligheidsprotocollen. Je mag met maximum 20 in een kampgroep.

Download het protocol voor sportkampen voor kinderen
Download het protocol voor sportkampen Volwassenen en Senioren

12-10-2020: UPDATE Coronavirus

UPDATE Coronavirus: code oranje voor zaalsporten, basketbal voor iedereen boven 12 jaar tijdelijk contactloos

Geschreven door Basketbal Vlaanderen in Basketbal Vlaanderen op 12 oktober 2020

UPDATE Coronavirus: code oranje voor zaalsporten, basketbal voor iedereen boven 12 jaar tijdelijk contactloos

Vanaf woensdag 14 oktober geldt ‘code oranje’ in de sportwereld. Concreet betekent dit dat indoor sporten, waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, tijdelijk contactloos worden voor iedereen boven 12 jaar.

Hierdoor zal de basketbalcompetitie tijdelijk stopgezet worden. Trainen kan wel nog, maar dan gebeurt dat enkel contactloos, bijvoorbeeld een shot- of conditietraining. Zoals gezegd, verandert er voor U12 en jongere leeftijden voorlopig niets. Al zullen de kleedkamers voortaan wel gesloten blijven. Voor publiek bij deze wedstrijden worden de richtlijnen van het Ministerieel Besluit gevolgd. Op een later tijdstip zal bij de andere leeftijdscategorieën over het verdere verloop van de competitie gecommuniceerd worden.

Cafetaria’s kunnen voorlopig open blijven, maar moeten dezelfde regels volgen zoals de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels.

De verstrengde maatrgelen zullen na de herfstvakantie (t.e.m. 08/11) opnieuw geëvalueerd worden. 

Tot slot willen we iedereen die de maatregelen correct opvolgde oprecht bedanken voor alle moeite. De situatie is echter zodanig ernstig, dat de huidige beslissing moest genomen worden. 

07-10-2020: “Stopzetting competitie momenteel nog niet aan de orde”

Na de aankondiging rond de strengere veiligheidsmaatregelen in Brussel, onderzoeken Basketbal Vlaanderen en AWBB de impact op de betrokken clubs en competities.

“Dit wil alvast nog niet zeggen dat er een stopzetting van de competitie komt, maar dat momenteel alle mogelijke scenario’s bekeken worden,” aldus Koen Umans, secretaris-generaal van Basketbal Vlaanderen. Een finale beslissing en officiële mededeling zal voor het weekend volgen.

De federale overheid besliste om vanaf vrijdag 9 oktober nieuwe maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. Voor de sportsector wijzigt er echter niks, werd bevestigd door het Ministerie van Sport. “De basketbalcompetitie kan dus in principe gewoon verdergezet worden. Of dit opportuun is en zo in welke vorm, wordt op korte termijn beslist.  We bekijken alvast of we extra richtlijnen kunnen geven aan clubs en spelers om zichzelf te beschermen. ,” voegt Umans nog toe.

Begin met Chatten!
Hulp nodig?
Hallo, hoe kunnen we je van dienst zijn?